Saturday, 16 August 2014

'Kids On The Go' - Jejak Mengenal Al Quran

Assalamualaikum,

Bismillahirrahmanirrahim.. Sekarang Syawal disambut penuh gembira. Bulan untuk kita kunjung mengunjung, bermaafan dan mengukuhkan silaturrahim..Kali ini ingin berkongsi tentang perkembangan anak saya dalam mengenali Al Quran. Alhamdulillah, sekarang anak sulung saya, Izz (1 tahun 7 bulan)sudah mengenali hampir kesemua Huruf Hijaiyah. Jika ditanya, dia sudah boleh menunjukkan mana 'flash card' hurufnya. Cuma cabaran untuk mengajarnya menyebut Huruf2 Hijayaiah..Insya Allah, akan diteruskan lagi usaha ini. Gembira dan sangat terharu bila usaha untuk mendidik anak mengenal Al Quran sudah menampakkan hasilnya.
( Gambar - Iqraa' Board yang pada mulanya untuk kami ingat huruf mana yang dah diajar, sekarang menjadi papan rujukan Huruf Hijaiyah dan kegemaran anak)
'KIDS ON THE GO'
Hmm..apa yang dimaksudkan dengan 'Kids on the go'? Perjalanan kami untuk balik kampung samada kampung suami atau saya masing-masing mengambil masa 3-4 jam dan 6-7 jam dari KL. Masa yang lama untuk berada di dalam kereta, menghabiskan masa bersama anak. Saya mula berfikir , masa yang lama ini bagus kalau dimanfaatkan..dan untuk anak, hanya akan diam bila ada mainan yang menarik hatinya. Jadi, saya fikirkan tentang 'Kids On The Go' , barang2 yang perlu dibawa ketika 'travel' terutama perjalanan jauh yang boleh digunakan untuk mengajar anak.
Ya itulah,
'FLASHCARD'
'HIJAIYAH BOARD PANE'
'DRAWING BOARD'

'JUZ AMMA RECITATION'
'GAJET'??
Sangat berguna! Dan dapat membantu kita untuk mencapai misi dan matlamat untuk mendidik anak di samping dapat mengelak anak dari meragam.
 
Ini memang kegemaran anak saya. Kami beli 3-4 set 'flash card' ini ketika Kursus tempoh hari dengan IPN (Islamic Parenting Network). Satu set untuk simpanan tetap dalam kereta. Selebihnya di rumah..sebahgian di tampal di Iqraa Board. Sangat bermanfaat dan kosnya hanya RM9/ set.

Boleh klik link ini untuk membeli Flash Card & Puzzle Huruf Hijaiyah. Sangat berguna insya Allah
Flash Card & Puzzle Huruf Hijaiyah
 
Hijaiyah Board Pane ini pula anak saya sangat menyukainya. Tapi sebahagian dari Huruf2 Hijaiyah sudah dicabutnya, juga gemar menggitnya hehe. Kos? Hanya RM 5, kami jumpa ketika 'Baby Expo' di Kuantan.
Manakala 'Drawing Board' ini pula dihadiahkan teman saya sewaktu hari lahir anak pertama 14 Januari lepas. Alhamdulillah, penggunaan 'Drawing Board' ini sangat membantu dalam mengajar anak Huruf Hijaiyah..Sekarang, anak saya pula menjadi Guru, dia akan sebut Huruf dan meminta kita menulisnya..

 
 Untuk halwa telinganya pulak, 'Juz Amma Recitation' ini akan menjadi halwa telinga wajib ketika perjalanan. Dan kami memang akan memasang bacaan Juz Amma ini hampir setiap hari ketika ingin menidurkanyya. Juga, telah di'save' dalam 'thumbdrive' untuk simpanan tetap dalam kereta, dan dipasang untuk perjalanan di dalam kereta.

'KIDS ON THE GO 'di atas, sangat sangat membantu. Kosnya tidak mahal dan mampu milik..yang mahal adalah MASA, dan USAHA kita untuk mendidik anak untuk mengenal Al Quran. Tetapi sangat indah, bila mana usaha kita menampakkan hasil. dan yang paling penting, perjalanan jauh kita TERISI dan BERMANFAAT untuk seisi keluarga.

Bilamana saya lihat balik, kesemua 'Kids On The Go' ini adalah aplikasi 'VAK learning' iaitu pembelajaran melalui :-
Visual
Auditory
Kinesthatic

yang sudah saya jelaskan dalam Artikel ' Cara Mencorakkan Anak Mengenal Al Quran
BAGAIMANA DENGAN GAJET??
Gajet, teknologi ada kebaikan dan keburukannya. Jika dimanfaatkan dengan betul, insya Allah dapat membantu niat kita. Untuk anak saya, 'Tab' juga antara 'Kids on The Go' yang kami isi dengan video ' Alif Ba Ta, video Nasyid juga Game Huruf Hijaiyah. Namun cabarannya tetap ada, bilamana anak sudah pandai membuka game game yang ada. Apatah lagi, budak budak zaman sekarang cepat belajar bila melihat kami,atau ahli keluarga yang lain bermain. Namun, pilihannya tetap di tangan kita. Boleh tapi dengan pengawasan!
CD,DVD?
Pilihan CD dan DVD yang betul insya Allah dapat dijadikan Alat Bantuan Mengajar untuk anak anak kita. Alhamdulillah, pelaburan untuk membeli DVD IQRA' oleh suami sangat berbaloi. Anak sangat menyukainya dan boleh kata hampir setiap hari kami pasang DVD ini..Tidak dapat dinafikan, penggunaan DVD ini membantu kami dalam mendidik anak mengenal Huruf Hijaiyah.
 
Masih jauh lagi perjalanan kami untuk mencapai MISI kami, supaya anak dapat HAFAZ QURAN. Tapi Insya Allah, dengan izin Allah, berkat usaha doa. Tujuan saya berkongsi, supaya kita sama sama berjuang untuk mendidik anak kita supaya menjadi ASET DUNIA AKHIRAT, Insya Allah. Sangat terharu melihat video Adik Musa dari Indonesia yang sudah dapat menghafaz 30 juz Al Quran dan berusia hanya 6 tahun. Tapi lihatlah usaha ibu bapanya, tak tertanding dengan usaha kami yang kecil ini tapi insya Allah akan kami jadikan sebagai pengajaran dan rujukan.
Sekian sahaja, yang baik itu dari Allah, yang buruk dan tidak sempurna itu daripada kelemahan saya sendiri.
 
 

No comments:

Post a Comment